architecture zone zero: "MARTA MATA" SCHOOL OF COMAS-PONT ARQUITECTES & MARC RIFÀ ROVIRA IN BARBERÀ DEL VALLÈS, BARCELONA

architecture zone zero:

architecture zone zero: "MARTA MATA" SCHOOL OF COMAS-PONT ARQUITECTES & MARC RIFÀ ROVIRA IN BARBERÀ DEL VALLÈS, BARCELONA

Comas-Pont arquitectes slp & amp; Marc Rifà Rovira

Jordi Comas , Anna Pont and Marc Rifà , architects / architectes

School of Children and Primary School "Marta Mata" in Barberà del Vallès, Barcelona, ​​2014 / "Marta Mata" Child and Primary School in Barberà del Vallès

(From the authors / From the authors.

.)

In contrast to a very heterogeneous environment, an aesthetically neutral building is conceived. A homogeneous white skin, like a shell, covers the whole exterior of the building; only where it folds inwards, there are yellow interstices reflecting luminosity and interior warmth.

In contrast to a heterogeneous environment, an aesthetically neutral building is conceived. A homogeneous, white skin, like a shell, covering the entire exterior of the building;

The building makes it possible to articulate two distinct urban plots: the garden city with single-family houses and a new residential area of large blocks. It is developed in an L-shape, with a ground floor wing parallel to the only urbanized street, Calle Torre Esteper, which includes the whole program of services: gym, kitchen, dining room, library and administration; and another wing on the ground floor +1, parallel to a street planned in the new planning, which contains the teaching program: children's classes on the ground floor and primary and complementary classes on the first floor.

Crocus vernus - Wikipedia, the free encyclopedia
Crocus vernus ("Dutch Crocus") is an ornamental, perennial and bulbous plant belonging to the genus Crocus and to the family. The style opens in three stigmatic branches with a fan shape.

As a patella element of all spaces, a large hall with double height concentrates both access to the area of ​​children's and primary area and serves as an area of ​​relationship with the administration, services and the outside patio itself .

As an all-round element, all rooms have a double height access to the play area and the primary zone.

In order to meet the tight construction deadlines (10 months), we work with pre-industrialized and dry-erected structural and structural systems. It combines a prefabricated structure of concrete, in the two large ships, with a metallic structure in the lobby area, porches and dressing rooms. In order to meet the tight construction deadlines (10 months), we worked with structural, constructive pre-industrialized systems and dry mounted systems. A precast concrete, in the two large sheds, is combined with a metallic structure in the lobby area, porches and changing rooms.

The outer skin is unified with a single material (corrugated minion) to the different needs becoming façade, cover, false ceiling or brise-soleil and going from opaque to micro perforated when it is necessary for light to penetrate but not the direct solar radiation that has to be screened < / p>

The outer skin is unified with a single material (minionda corrugated sheet) that adapts to the different needs, becoming facade, roof, ceiling or bri-soleil and going from micro perforated to opaque when it is necessary to penetrate the light but not the sunlight that has to be sieved.

Inside warmth and comfort is sought by using natural and recycled materials. The light enclosures are mostly cladded with OSB wood chipboard and the carpenters are made of natural pine. On the roof, the outside micro-perforated corrugated steel penetrates and extends itself through the lobby, corridors and common areas, hiding conducts and wires, improving, at the same time, the acoustic comfort.

the exterior is enhanced, mainly along the whole facade in contact with the patio, protected by a cantilevered linear porch that avoids the radiation of the south and allows a very extensive semi-exterior space to shelter.

Throughout the building, the visual outwards are enhanced, along the entire facade in contact with the courtyard, protected by a linear cantilevered porch, preventing south-radiation and allowing a very semi-outdoor and sheltered space. Photographs of Jordi Comas Mora

the construction process: V IASGON